Judit Franch Volta Cerdanya Ultrafons 2015

VCUF 2015: Judit Franch

Un any més la Volta Cerdanya Ultrafons ha omplert la comarca de corredors de trail de totes les distàncies, des dels 15 km fins als 120 km de l’ultra. Els qui em coneixeu sabeu que estic ficat (massa, potser) en l’organització de l’esdeveniment. Hi dedico hores i més hores del meu temps, a canvi de res de material (que és un dels trets característics d’allò que hom anomena voluntariat). Sovint se’n ressenten relacions personals i laborals sense saber si sóc capaç de correspondre de la mateixa manera aquells que suporten les meves neures.

Una de les recompenses és poder fer una de les coses que més m’agrada (la fotografia d’esports) en un entorn idíl·lic (la Cerdanya i, en concret, Malniu) i amb esportistes que d’una altra manera no podria fotografiar, com és la Judit Franch, corredora d’ultradistància de Gironella esponsoritzada per, entre altres, Inov8 i Compressport (ahí es nada).

Llegir més»
Crespuscle a Cerdanya

Setmana Internacional del Cel Fosc

No, no hi ha prou dies ni setmanes al calendari per celebrar el dia o setmana, mundial o internacional, de tantes coses com dies o setmanes, mundials o internacionals, d’alguna cosa se celebren. És un fet contrastat.

Aquesta setmana (del 13 al 19 d’abril) és la Setmana Internacional del Cel Fosc o IDSW (les sigles en anglès). Trobareu info molt interessant a la pàgina web de la International Dark-Sky Association. Es pretén conscienciar de l’efecte negatiu de la contaminació lumínica, de la ingent quantitat de llum que projectem els humans per il·luminar (sovint de forma pèssima) monuments, carrers, instal·lacions esportives, entre moltes altres coses.

Llegir més»
Camp de roselles de nit

Equinocci de primavera

Avui ha començat la primavera o, per ser més precisos, avui ha començat la primavera a l’hemisferi nord o, per ser més exactes, avui ha sigut l’equinocci de primavera. Els dies es van allargant (de fet, porten des del primer dia d’hivern allargant-se), sortim de l’oficina i encara és de dia (i espereu que canviem l’hora d’aquí a deu dies… llàstima que dormirem una hora menys). En ple hivern es fa fosc aviat, el sol surt tard i les nits són llargues. Però cada dia el dia es fa una miiiica més llarg i just avui estem al punt mig en què dia i nit duren el mateix.

Això és el que vol dir la paraula equinocci: que el dia i la nit tenen la mateixa durada (vindria a derivar de les paraules llatines equus -igual- i nox, noctis -nit-): 12 hores el dia i 12 hores la nit… No cal ser un geni del càlcul mental per arribar a aquest resultat (però si ho heu comptat amb els dits no n’heu fet prou traient-vos els mitjons).

Llegir més»
Orió

Orió

Si hi ha alguna cosa en comú a tots els mites clàssics són els lios de faldilles, les baralles familiars i que tots solen acabar com la vetllada de Grus (a les fosques i a garrotades). Podríem dir que la vetllada de Grus formaria part de la mitologia ceretana, però això ara no ve a cuento.

Hi ha diferents versions que expliquen com el gegant Orió va acabar al firmament. En una d’elles, Àrtemis, deesa olímpica de la caça que estava bojament enamorada d’Orió li dispara una fletxa enganyada pel seu germà Apol·lo. Entristeix tant, però tant, que l’acaba col·locant al cel. Prèviament Apol·lo havia intentat matar-lo amb un escorpí.

Llegir més»
Portada Calendari 2014

Calendari 2014

Any nou, calendari nou. És llei de vida. Bé, no ho és, però el calendari de 2013 no serveix pel 2014. De fet, hi ha casos documentats de persones que fan servir el calendari de l’any anterior tot sumant un dia de la setmana a les dates (dos, si a l’estiu hi ha olimpiades) i aplicant una fórmula una mica més tediosa per saber en què cau la Setmana Santa.

En fi, que com cada any, i ja en són dotze, he dissenyat un calendari de sobretaula amb fotografies meves,

Llegir més»